Asistența medicală în secția de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică include câteva compartimente. Malformațiile congenitale în regiunea capului și gâtului în asistența medicală include 15%. Copiii cu aceste maladii prezintă diferite grade de complicații atât morfologice, cât și funcționale. Reieșind din embriologia capului și gâtului elementele anatomice în malformațiile congenitale sunt strâns legate și dereglările funcționale includ dereglări neurologice, de respirație, de deglutiție, de văz. Sindroamele în regiunea capului și gâtului clinic prezintă abordări interdisciplinare foarte complicate din considerentele că sindroamele se întâlnesc cu o frecvență rară, deseori este necesar de a include mai multe echipe din diferite țări pentru a rezolva cazul.
Pe data de 28 februarie 2021 în cadrul Catedrei de Chirurgie OMF pediatrică și pedodonție „Ion Lupan” a fost organizată o conferință clinică interdisciplinară cu participarea conducătorilor de proiecte rezidențiale din Wake Forest University, Winston Salem, USA și Vanderbilt Medical Center Department of Pediatric, USA împreună cu medicii neurologi, pediatri și chirurgi oro-maxilo-faciali de la USMF „Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova. La această conferință organizată online au participat rezidenții de la USMF „Nicolae Testemițanu”, departamentele de pediatrie, neurologie și chirurgie oro-maxilo-facială. În cadrul conferinței medicii rezidenți sub conducerea profesorilor au expus cazurile cele mai dificile întâlnite în practică.
De la Chirurgie OMF a fost prezentat de către medicul rezident Ursu Dănis un caz privind un copil de 6 luni cu sindromul Fraser. A fost discutată în procesul workshop-ului tactica de tratament (neurologic, chirurgical), au fost discutate cazuri privind un hemongiom intracranian cu complicații de convulsii, cu encefalită tuberculoasă. Toate cazurille au prezentat interes. În discuțiile privind toate cazurile au participat activ profesorii, medicii și rezidenții. În concluzie s-a propus de către medicii din USA de a implica activ rezidenții în conferințele clinice ale universităților din USA.
În cadrul memorandului de colaborare semnat între USMF Nicolae Testemițanu și Universitatea de Medicină Wake Forest Departamentul de Chirurgie Plastică și Reconstrucție, Carolina de Nord,USA catedra de chirurgie oro maxilo facială pediatrică, pedodonție și ortodonție a găzduit o echipă de chirurgi plasticieni. Membrii echipei s-au aflat și au activat în secția de chirurgie oro maxilo facială pediatrică a Institutului Mamei și Copilului, clinica Em. Coțaga de 05.05.2019 pînă pe 12.05.2019.
Pe parcursul de 5 zile echipele de chirurgi au avut un program intensiv de tratamente chirurgicale și momente de odihnă activă prin locurile de interes istoric a Moldovei.
Echipa din USA a fost însoțită permanent de șeful secției de chirurgie oro maxilo facailă pediatrică Porosencov Egor, asistentul Lupan Roman, Ciupac Serghei, grupa de rezidenți – Ursu Denis. Împreună cu echipa de chirurgi au participat și secția de oftalmologie a clinicii Em. Coțaga.
În fiecare zi erau tratați 3-4 pacienți cu malformații congenitale ale feței. Echipa de chirurgi au venit cu tehnologii moderne de tratament chirurgical prin plastii estetice ale feței la copiii de vîrstă fragedă. Pentru acești copii au fost aduse echipamente speciale în realizarea recuperărilor chirurgicale.
Echipa a avut o întîlnire cu reprezentant din departamentul Relațiilor Externe a USMF Nicolae Testemițanu – Ghirghiligiu cu ocazia împlinirii a 20 ani de colaborare între Carolina de Nord și Republica Moldova. Pe parcursul a 20 ani de colaborare în secția de chirurgie oro maxilo facială au fost reabilitați și asigurați cu echpamente necesare pentru reabilitarea a multor copii cu dismorfisme cranio maxilo faciale.
BECO – 2012 – No – U – 561 35FT103 Proiectul finanţat de AUF, Bureau Europe Centrale et Orientale. Projet de formation a la recherche 2012-2014: “Réaliser un réseau régional interdisciplinaire de formation à la recherche visantl ’impact de la maladie de reflux gastro-œsophagien sur les structures dentaires afin de mettre en place une stratégie concernant la prophylaxie et la thérapie pour améliorer la qualité de vie et de santé des patientsvisés”. În proiect este implicată Aurelia Spinei. În cadrul proiectului se colaborează cu următoarele instituţii: Faculté de Médecine CHU de Nantes, Université de Nantes, France. Représentant académique: Stanislas Bruley des Varannes; UFR d ‘Odontologie, Université Victor Segalende, Bordeaux, France. Représentant académique: Jean-Francois Lasserre; Université de Médecine et Pharmacie “Iuliu Haţieganu“ de Cluj-Napoca, Roumanie. Représentant académique: Alina-Monica Picos.