Surse informaționale
Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federației Internaționale Dentare (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acestprilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.
Campania pune accent pe deciziile inteligente pe care oamenii le pot lua cu privire la sănătatea orală pe tot parcursul vieţii, prin adoptarea măsurilor preventive – o bună igienă orală, controale dentare regulate –şiprin auto-controlul factorilor de risc implicaţi în apariţia afecţiunilor orale–fumat, alcool, consum de zahăr etc.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, colaboratorii Catedreide chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, înparteneriat cu Asociația Studenților Stomatologi, Asociația Stomatologilor din Republica Moldova, medicii-rezidenții ai Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea Decanatului Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, în decursul lunii martie desfășoară un șir de activități cu caracter informațional și educațional adresate copiilor, părinților, cadrelor didactice din școli și instituții preșcolare (din mun. Chișinău, s. Slobozia-Dușca, r-l Criuleni, s. Onițcani, s. Cărbuna, r-l Ialoveni, s. Rezeni, r-l Ialoveni ș.a). Deasemenea s-a întreprins activități în cadrul IMSP în special Institutul Oncologic secția de pediatrie oncologică, IM și C, Clinica Em. Coțaga. S-a efectuat examenul cavității orale în scop preventiv și măsuri de prevenire a afecțiunilor oro-dentare la micii pacienți cu malformații congenitale ale regiunii orale și maxilofaciale, cu cancer și boli cardivasculare aflați în tratament în incinta instituțiilor medico-sanitare publice (Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic).
Genericul activităților din anul curent a fost „Mărțișorul zâmbetelor sănătoase”, deoarece un zâmbet sănătos ne ajută să ne bucurăm din plin de viață, iar pentru aceasta merită să depunem fiecare efort.
Indiferent de vârstă, grija pentru sănătatea orală este esențială pentru sănătatea întregului organism. O igienă orală corectă, vizitele regulate la medicul stomatolog și un stil de viață sănătos ne vor ajuta pe toți să ne protejăm sănătatea. De menționat, că activităţile educaţionale, de voluntariat se derulează nu doar în ziua de 20 martie, dar în decursul întregului an.